Echtscheidingen van hetzelfde geslacht (LGBTQ)

Het beëindigen van welke relatie dan ook is al moeilijk genoeg, laat staan het ontbinden van een wettig huwelijk door echtscheiding. LGBTQ echtparen hebben dezelfde uitdagingen, aspiraties, doelen en dromen als niet-LGBTQ echtparen, maar er zijn verschillen bij een echtscheiding van hetzelfde geslacht.

Laten we het hebben over wat er uniek is aan een LGBTQ echtscheiding, over enkele uitdagingen waarmee je geconfronteerd kunt worden als je een relatie van hetzelfde geslacht beëindigt, en over enkele suggesties hoe je voor jezelf kunt zorgen en het proces van een “homo echtscheiding” gemakkelijker kunt maken.

Wacht – we dachten dat je wilde kunnen trouwen…nu ga je scheiden!!!?

Je hebt hard gevochten voor het recht om te trouwen en je kunt het gevoel hebben dat er veel druk van de maatschappij, je familie en je vrienden is om getrouwd te blijven. Misschien zetten jij en je partner jezelf zelfs onder druk om te doen alsof jullie een “perfect paar” zijn, ook al weten we dat er niet zoiets als perfectie bestaat.

Als je in een partnerschap van hetzelfde geslacht zit en je ziet op tegen een breuk of een echtscheiding van hetzelfde geslacht, kun je de extra last voelen van het verbrijzelen van de mythe dat je een “perfect echtpaar” bent. Daar komt nog bij dat veel mensen buiten de homogemeenschap over het algemeen niet begrijpen hoe het voor een LGBTQ stel is om uit elkaar te gaan of te scheiden.

Er kunnen heterosexistische en heteronormatieve houdingen op je gelegd worden die dit nog moeilijker kunnen maken. Ten eerste zit je opgescheept met het feit dat je een vertegenwoordiger van een “groep” bent, in plaats van gewoon een echtpaar te zijn met je eigen individualiteit. Dat is een zware last. Niet-LGBTQ paren hebben deze last niet.

Onthoud dat jullie, ondanks wat de maatschappij en anderen (en ja misschien zelfs jullie zelf) misschien geïnternaliseerd hebben, in feite uniek zijn. Je hoeft niet te voldoen aan iemands verwachtingen van perfectie (en dat geldt ook voor het “perfecte stel” zijn dat nooit scheidt). Elke relatie is een succes, niet gebaseerd op een lange levensduur, maar op groei. Laat niemand, ook jezelf niet, je iets anders wijsmaken.

Er is een tekort aan LGBTQ-competente professionele hulp

Het vinden van LGBTQ-competente professionele hulp is in veel steden een uitdaging. De meeste echtscheiding advocaten en psychotherapeuten, bijvoorbeeld, zijn gewoonlijk meer vertrouwd met niet-LGBTQ echtparen die scheiden, en ze kennen of begrijpen niet noodzakelijk de unieke nuances in een LGBTQ huwelijk of een echtscheiding van hetzelfde geslacht.

Als je besluit in deze tijd therapie te zoeken of een advocaat in te schakelen om je bij je scheiding te vertegenwoordigen, kun je op heteronormatieve houdingen stuiten die niet eens volledig verwoord of bewust gemaakt zijn, waardoor wat al een moeilijke situatie is nog moeilijker wordt. Je kunt bijvoorbeeld merken dat je je therapeut of juridische team moet voorlichten over levensstijl, queer cultuur, en een aantal dingen die voor niet-LGBTQ echtparen gewoon niet aan de orde komen. Deze extra lasten die op je gelegd worden kunnen na verloop van tijd hun tol eisen op je geestelijk en lichamelijk welzijn.

Raadpleeg vertrouwde vrienden en familie, LGBTQ-competente psychotherapeuten, en je plaatselijke LGBTQ kamer van koophandel voor cultureel-competente verwijzingen. Of overweeg je echtscheiding van hetzelfde geslacht op eigen houtje in een genderneutrale omgeving online te regelen met itsovereasy.com om te voorkomen dat je misvattingen en microagressies van anderen over je heen krijgt.

Mensen scheiden de hele tijd…waarom is dit voor jou zo veel moeilijker?

Opgroeien als LGBTQ betekent soms opgroeien met schaamte, die geïnternaliseerd kan raken. Scheiding van personen van hetzelfde geslacht is een inherent uitdagend pad dat bij LGBTQ mensen gemakkelijk rauwe emoties en/of onopgeloste, onbewuste geïnternaliseerde gevoelens kan oproepen. Dit kan leiden tot angst, depressie, zin in seksueel gedrag, en isolement, die het proces allemaal nog moeilijker kunnen maken. Mensen in de LGBTQ gemeenschap hebben een hoger percentage middelengebruik en -misbruik, wat ook iets is om in deze tijd goed in de gaten te houden.

Het is in deze tijd vooral belangrijk voor iedereen en vooral voor LGBTQ mensen, om te onthouden dat alle relaties succesvol zijn en dat het beëindigen van een ervan geen mislukking betekent. Als je je overweldigd voelt, chronisch angstig, eenzaam, depressief, of aan zelfmedicatie toe bent, is het misschien een goed moment om een therapeut te zoeken.

Hoe weet ik wanneer het tijd is om een therapeut te bezoeken?

Vraag jezelf af of je veranderingen in je dagelijks functioneren hebt opgemerkt. Denk aan je slaap, eetgewoonten, relaties, omgang, werk, beweging, alle gebieden van je leven. Als je een subtiele of belangrijke verandering hebt opgemerkt (of iemand anders heeft dat gedaan) kun je er baat bij hebben met een therapeut te werken.

Echtscheiding discrimineert niet; alle wettelijk gehuwde paren kunnen scheiden. Toch is het voor jou als LGBTQ stel dat een scheiding van hetzelfde geslacht overweegt anders. Dit erkennen zal je helpen gemakkelijker door dit proces te gaan.

Neem de controle over je echtscheiding in handen en doe het rustig aan met jezelf. Concentreer je op jezelf, op wat je tijdens het huwelijk misschien opzij gezet hebt, en overweeg die hobby’s, activiteiten en vreugden weer op te pakken. Begin het proces van genezing nu meteen.