Hoe vraag je een echtscheiding aan bij je partner

Je bent niet gelukkig, en dat ben je al heel lang niet meer. Maar het enige dat je minder gelukkig maakt dan je huwelijk is de gedachte aan het initiëren van het scheidingsgesprek. Dus laten we het hebben over strategieën om de pleister er met zo weinig mogelijk pijn af te rukken.

Is vragen om een scheiding via telefoon, sms, of brief oké?

De conventionele wijsheid (en een heel klassieke aflevering van Sex and the City) suggereert dat de enige respectvolle manier om het gevreesde scheidingsgesprek aan te snijden een persoonlijk gesprek is. Dat is echter niet per se in elke situatie het geval.

Als je beslist of communicatie op afstand voor jou de juiste optie is, zijn er twee belangrijke factoren die je in gedachten moet houden: ten eerste je veiligheid; en ten tweede de communicatiestijl van je echtgenoot.

Veiligheid

Als je niet voor 100% gelooft dat je fysiek veilig je wens tot echtscheiding kunt meedelen terwijl jij en je echtgenoot in dezelfde kamer zijn, dan zijn een telefoontje, sms, of brief niet alleen beschikbare opties, het zijn je enige opties.

Het is het nooit waard om jezelf in gevaar te brengen in de naam van attent te zijn. Als je in zo’n penibele situatie verkeert, vraagt dit gesprek misschien wat meer praktische voorbereiding naast de emotionele.

De wet heeft een middel om je tegen je mishandelende echtgenoot te beschermen. Je kunt in aanmerking komen voor een tijdelijk contactverbod voordat je ooit een echtscheiding aanvraagt.

Emotionele veiligheid kan ook een zorg zijn als het gaat om het beginnen van een echtscheidingsgesprek met je echtgenoot, en als je verwacht dat je echtgenoot woedend zal worden maar niet tot geweld zal overgaan, kan dat ook reden zijn om enige fysieke afstand te bewaren bij het ter sprake brengen van dit moeilijke onderwerp.

Nu is het belangrijk om een onderscheid te erkennen tussen een normale uiting van negatieve gevoelens en emotioneel of verbaal misbruik.

Het is heel waarschijnlijk dat je partner van streek zal raken, en dit kan ook voor jou een schokkende ervaring zijn, ook al heb je het voordeel dat je voorbereid bent. Het einde van een relatie is verdrietig, zelfs als beide partijen beschaafd blijven en het erover eens zijn dat scheiding en echtscheiding de juiste gang van zaken is.

Als je echter verwacht dat je echtgenoot beledigingen zal slingeren, zal weigeren je beslissing te aanvaarden, of erop zal staan langdurig met je te kibbelen, dan moeten jullie beiden ook niet onder één dak zijn voor dit gesprek.

Communicatiestijl

Dit kan voor sommigen onvoorstelbaar zijn, maar soms geven mensen er eigenlijk de voorkeur aan om via telefoon, sms of e-mail met elkaar uit te maken. De beste manier om te weten of dit voor je partner geldt is terug te denken aan hoe hij of zij in de loop van je huwelijk de neiging had serieuze gesprekken met je te beginnen.

Een gesprek in levende lijve kan beide partijen kwetsbaarder maken, en als je weet dat je echtgenoot zich ongemakkelijk voelt bij het tonen van zijn emoties, dan is hem of haar fysieke eenzaamheid geven misschien wel het meest genereuze wat je kunt doen.

Als jij en je partner verschillende communicatiestijlen hebben, is dit een moment om hun gevoelens boven die van jezelf te stellen en te gaan voor de manier van communiceren waarvan je denkt dat die hen het meest op hun gemak zou stellen (nogmaals, zolang dit je veiligheid niet in gevaar brengt).

Wat wil je aan je echtgenoot meedelen?

Als je aan het uitwerken bent wat je eigenlijk tegen je echtgenoot of echtgenote wilt zeggen, komt het erop aan de nadruk te leggen op je toekomst boven je verleden. Het zal, althans in dit eerste gesprek, niet productief zijn om uit te spitten wat je tot de beslissing bracht je huwelijk te beëindigen.

Als dat iets is waarvan je denkt dat het uiteindelijk goed zou zijn voor je gezin (vooral als jullie beiden kinderen hebben), dan kun je dat misschien in huwelijkstherapie onderzoeken, ook al heb je niet het doel van verzoening voor ogen.

  1. Je hebt hier diep over nagedacht, en je bent zeker van je beslissing – Of, als je niet zeker weet of je klaar bent voor echtscheiding, je hebt hier diep over nagedacht, en je bent er zeker van dat je voldoende ruimte van je man of vrouw zou willen om tot een weloverwogen beslissing te komen, misschien in de vorm van iets minder definitiefs, zoals een scheiding van tafel en bed.
  2. Je wilt dat het scheidingsproces zo gemakkelijk en vredig mogelijk verloopt – Je hebt misschien niet het perfecte huwelijk gehad, maar dat betekent niet dat je niet kunt streven naar de perfecte echtscheiding.
  3. Als je echtgenoot er klaar voor is, wil je graag een praktisch, doorlopend gesprek beginnen over hoe jullie je financiën en jullie leven zullen ontvlechten – Je hebt misschien al wat basisinformatie met je echtgenoot gedeeld over wat je opties zijn, maar je wilt hem duidelijk maken dat hij deze praktische beslissingen nu nog niet hoeft te nemen.

Hoe het echtscheidingsgesprek op gang te brengen

Nu je nagedacht hebt over wat je wilt zeggen, is het tijd om aan te pakken wat misschien wel het engste deel is van het vragen om een scheiding: het ijs breken op het gesprek zelf. Als je dit moeilijke moment elegant aanpakt, kun je de toon zetten voor je hele scheiding. Hier zijn wat voorbeelden van alternatieven die misschien even verdrietig zijn, maar niet zo beladen zullen aanvoelen:

“Er is iets moeilijks dat ik met je moet bespreken”.
“Ik moet een gesprek met je voeren dat voor geen van ons beiden gemakkelijk zal zijn.”
“Ik wil graag met je praten over ons huwelijk”.

Al deze dingen zijn duidelijk, streng en zonder drama. De andere sleutel tot succes in dit gesprek is dat je je echtgenoot niet laat wachten als je een van deze ijsbrekers gebruikt hebt.

Er zal nooit een goed moment zijn waarop ze kunnen horen wat je gaat zeggen, dus je hoeft het niet van tevoren te plannen en ze in hun ongerustheid te laten stoven.

Je wilt er veeleer gewoon voor zorgen dat je geen slecht moment kiest. Dit betekent dat je wilt wachten op een tijdstip waarop de kinderen het huis uit zijn en je weet dat je partner tenminste de komende paar uur geen verantwoordelijkheden heeft.

Je wilt er zeker van zijn dat ze ergens zijn waar ze wat privacy hebben en een beetje tijd om over de eerste schok heen te komen.

Liegen heeft geen zin; dit zal voor geen van jullie beiden een prettige ervaring zijn, dus je wilt ze gewoon het elementaire respect en aandacht tonen waarvan je hoopt dat ze jou getoond zouden hebben.

Jullie romantische relatie mag dan voorbij zijn, maar dat betekent niet dat je niet een beetje zorgzaamheid kunt tonen.